HARRIE certificering

Om mensen met een arbeidsbeperking duurzaam aan het werk te krijgen faciliteert het UWV, in samenwerking met WerkgeversServicepunt Noordoost Brabant, zogeheten HARRIE-trainingen. Sociale onderneming Impact-Spots, bekend van de bijenhotels van Bijenhotelkopen.nl, heeft de certificering onlangs ontvangen. Eigenaar Bianca Pouw mag zichzelf nu ook HARRIE noemen.

Menig werkgever wil best mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen, maar ziet ook beren op de weg. Toch is de vaardigheid om dat in goede banen te leiden vaak al onder werkgevers en collega’s aanwezig. Het is zo’n collega die Hulpvaardig is, Aandacht heeft, Rustig blijft, Realistisch is, Interesse toont en Eerlijk is, oftwel een HARRIE. “Het zijn vaardigheden die de meeste  mensen van nature hebben”, zegt Theo Duijker, een van de cursusleiders. “Wij maken hen er alleen meer van bewust en reiken praktische handvatten aan.”.

Afgelopen week ontving Bianca Pouw als ‘HARRIE’ haar certificaat, uiteraard online, wegens de Corona maatregelen. Daarmee werd een meerdaagse cursus onder leiding van CNV Jongeren afgerond. Bianca Pouw: “HARRIE is de personificatie van de hulpvaardige en attente werkgever of collega die begeleiding op de werkvloer geeft aan werknemers met een extra ondersteuningsbehoefte. Tijdens de cursus heb ik naast het theoretische gedeelte ook met andere (sociale) werkgevers kunnen overleggen over de praktische zaken op de werkvloer voor werknemers met een arbeidsbeperking. Dat was erg waardevol.”.

Er zijn in Nederland meer dan een miljoen mensen die minder makkelijk deel kunnen nemen aan het arbeidsproces. Dat kan zijn door een lichamelijke of geestelijke beperking, psychische klachten of een chronische ziekte die het functioneren hindert. Tien jaar geleden onderzocht CNV-Jongeren wat er nodig is om deze mensen toch optimaal te kunnen laten meedoen op de werkvloer. Basisvoorwaarde voor het welslagen bleek de aanwezigheid van collega’s te zijn die van nature al de HARRIE-kwaliteiten bezitten en ernaar handelen.

Over Impact-Spots

Impact-Spots is een sociale werkplaats gevestigd in het dorp Overloon (N-O Brabant). Wij verschaffen werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoals statushouders en deelnemers vanuit de bijstand, WIA en Wajong. Impact-Spots creëert maatschappelijke impact door een veilige leer- en werkplek aan te bieden aan mensen die nu aan de zijlijn van de maatschappij staan. Door middel van werkleer-, werktaal- en werkfittrajecten werken de deelnemers aan hun (Nederlandse) werknemersvaardigheden en bouwen ze werkervaring op, zodat ze na het traject vanuit een uitkering kunnen doorstromen naar een betaalde baan. 

De medewerkers van Impact-Spots werken o.a. voor Bijenhotelkopen.nl en Ladies of Decor.